Türkiye’de geçmişten günümüze bir çok karikatür dergisi çıkarıldı. Bir çoğu fazla uzun soluklu olmadı. Bir çoğu günümüze kadar gelmeyi başardı ve yayın hayatına tüm zorluklara rağmen devam ediyor. Yayın hayatını sürdüren dergilerde veya çeşitli başka platformlarda çizmeye, derdini anlatmaya, esprileriyle güldürmeye devam eden onlarca karikatürist var. Her karikatüristin kendine göre bir çizim şekli ve espri anlayışı var olduğundan, bizde bu konuyu uzun uzadıya detaylandırmak istediğimizden sizler için Çizgileriyle ve Esprileriyle Takip Edilesi 10 Karikatürist PART 1 yazısını hazırladık. Liste Alfabetik sıralıdır.

Çizgileriyle ve Esprileriyle Takip Edilesi 10 Karikatürist !

1.Bülent Üstün

Ülkemizin karikatür tarihinin en popüler karakterlerinden biri olan “Kötü Kedi Şerafettin”e çizgileriyle ve espirileriyle can veren Bülent Üstün, Hıbır- Gırgır- HBR Maymun- L-Manyak- Lombak- Kemik- Penguen- Fermuar- Uykusuz- Hortlak gibi bir çok karikatür dergisinde çalışmış olup, şu aralar kendisinin gündeminde Kötü Kedi Şerafettin sinema filmi yer alıyor.

2.Cihan Ceylan

Kendisi hakkında sözlüklerdeki yorumlar dışında çok fazla bilgi bulunmayan hatta ve hatta doğru düzgün bir fotoğraf bile bulamadığımız (vesikalık tip bulduk karikatürün sol altında yukarıda) bu efsaneler arasına yerleşmiş Cihan Ceylan, bir dönem Kemik ve Fermuar isimli mizah dergilerinde sanatını icra etmiş olup, şu aralar Uykusuz’da çizmektedir. Çizdiği diğer yaratıcı karikatürler dışında sosyal medyada sıkça rastladığımız “Düz Adam Sami” karakterinin yaratıcısıdır.

3.Erdil Yaşaroğlu

Günümüz karikatür dünyasının en popüler isimlerinden biri olan Erdil Yaşaroğlu, bu popülerliği çalıştığı onlarca tv programı, 2002 yılına kadar farklı platformlarda çizdiği karikatürler ve sonuç itibariyle 2002 yılında Selçuk Erdem, Bahadır Baruter ve Metin Üstündağ ile birlikte kurduğu Penguen dergisiyle kazanmış olup, genellikle derginin en arka sayfasında bulunan “Komikkaze” bölümündeki karikatürlerle ön plana çıkmaktadır. Komikaze karikatürleri, hayatımızdaki bir çok basit detayın ağırlıklı olarak hayvanlar aracılığı ile espriye dönüştüğü güzide bir bölümdür.

ERDİL YAŞAROĞLU bölümüne BONUS;

4.Özer Aydoğan 

Özer Aydoğan‘da internette fotoğrafı dahi zor bulunan karikatüristlerden olup, kendisi Penguen dergisinin Yumurtalar köşesi ile tanınmış ve daha sonra dergide kalıcı bir köşe sahibi olmuştur. “Hala Penguen‘de çizmektedir.” demek istiyorum ancak son 3 haftadır (14.02.2016) köşesi yayımlanmıyor. Umarım bir terslik yoktur. Diyerek devam ediyorum. Özellikle sosyal medyada çok sık görülen; yukarıda gördüğünüz tip karakter çizimlerinin tamamı Özer Aydoğan‘a ait olup, TÜRK mizah anlayışını benim gözümde çok farklı bir noktaya taşımış biridir kendisi. Tarihe Tanıklık Eden Adam, Üstat Toşi gibi karakterlerinde yaratıcısıdır.

5.Selçuk Erdem

Penguen dergisinin kurucuları arasında bulunan Selçuk Erdem, Penguen öncesi Limon – Leman – L-Manyak dergilerinde sanatını icra etmiştir. 2002 yılında kurdukları Penguen dergisinde dergi son halini (2016) almadan önce genellikle hayvanlar, uzaylılar ve Osmanlı dönemi karakterleri üzerine esprilerini kurmaktaydı. Ancak daha sonra yani dergi son halini aldıktan sonra ise, dergide çeşitli yazılarla da (örn; Uzay Yolculuğu 1981) devamlılığını sürdürmektedir.

6.Serkan Altuniğne

Karikatür çizmeye, Penguen dergisiyle başlamış olan Serkan Altuniğne, karikatürist kimliği dışında zaman zaman senaristliğe de soyunmuş güzide karikatüristlerimizdendir. Halen Penguen dergisinde çizmeye devam eden Serkan Altuniğne, karikatürlerinde genellikle “salağa yatmış” ya da harbiden salak olan tipler çizmektedir. Şu zamana kadar ortaya çıkardığı esprileri göz önüne aldığımızda, aynı tip karakter sınıfından ne kadar çok espri çıkardığını görünce insan şaşırıyor. Ayrıca şu aralar (2016 ilk çeyrek) dergide köpeği BOBO ile maceralarını anlattığı “BOBO” isimli bir bölümü de çizmektedir.

7.Uğur Gürsoy 

Profesyonel olarak Penguen dergisiyle başladığı karikatür macerasında, devamlılığını ve tanınırlığını Penguen’den ayrılarak kurduğu (kurdukları) Uykusuz dergisiyle kazanmıştır. Dergide çizmeye başladığı FIRAT karakteriyle çok sevilmiş ve Fırat karakteri dışında şu sıralar sosyal medyada sıkça rastladığımız “Bahattin” ve Bahattin dışında Tahsin Faik, Selim gibi karakterleri ile karikatür dünyasına ayrı bir tat katmıştır. Halen Uykusuz‘da çizmekte ve Uykusuz‘un devamlılığını sağlamaktadır.

8.Umut Sarıkaya 

Başlangıçta Leman ve Kemik dergilerinde yazıp çizen Sayın Zırtlan Umut Sarıkaya, daha sonra Penguen dergisinde yazım çizim işlerine devam etmiştir. Penguen‘deki İşimdeyim Gücümdeyim ve Benim de Söyleyeceklerim Var köşeleriyle adını duyurmuş olup, herkesin karikatür anlayışına hitap etmeyen çok ayrı bir karikatür anlayışı vardır. Karikatürlerde çok detaycıdır ve genellikle çizdikleri buram buram nostalji kokar. Karikatürlerinde genellikle, 90lı yılların mahalle hayatını, sokak muhabbetlerini, o dönemin çocukluğunu en ince detayına kadar görebilirsiniz. Ayrıca kendisinin özellikle reklam ve pazarlama sektörüne dair küçük takıntılarını dile getirdiği karikatürlere de zaman zaman denk gelmeniz mümkün. Özellikle çizdiği KADIN ANAM karikatürleri ile benim gözümde tespitin dibine vurmuş bir adamdır. Kendisinin takipçilerine genellikle Zırtlan denir. Zırtlanlar tarafından Facebook’ta kurulmuş şu sayfaya da bir göz atmalısınız. Penguen‘den ayırılıp, Uykusuz dergisinin kurucuları arasında yer alan Umut Sarıkaya, yakın zamanda Uykusuz‘dan da ayrılarak “NABER” isimli bir dergiyi kurmuştur.

UMUT SARIKAYA bölümüne BONUS; 

9.Yılmaz Aslantürk

Yılmaz Aslantürk, hakkında çok detaya düşülmemesi gereken bir karikatürist olmakla birlikte kısaca değinmek gerekirse; dergi geçmişinde Gırgır, Avni, Fırt ve Pişmiş Kelle, L-Manyak, Penguen bulunmaktadır. Otisabi karakterinin yaratıcısı olup, karakter başlangıçta hikaye olarak yayımlanırken daha sonra çizgi karakter halini almıştır. Yılmaz Aslantürk halen Uykusuz dergisinde çizmeye ve tespitlerini takipçileriyle paylaşmaya devam etmektedir. Otisabi karakteriyle Yılmaz Aslantürk karikatür dünyasına ayrı bir lezzet kazandırmış olup, karakter Uykusuz dergisinin en arka sayfasında “Beyoğlu ve İstiklal civarlarında” yaşamını sürdürmektedir.

YILMAZ ASLANTÜRK bölümüne BONUS; 

10.Yiğit Özgür 

Yiğit Özgür, bir dönem Leman ve L-Manyak dergilerinde çalışmış olup daha sonra Penguen dergisine geçerek bir süre burada sanatını icra etmiştir. Penguen dergisinde kendisine özgü çizdiği karikatürler ve ortaya koyduğu mizah ile kısa sürede tanınan Yiğit Özgür daha sonra Penguen‘den ayrılarak Uykusuz dergisinin kurucuları arasında yer almıştır. Sosyal medyada çok sık gördüğünüz karikatürlerden bir çoğunun altında Yiğit Özgür imzası görmeniz mümkün olup, özellikle Hunili karakterle tanınmaktadır. Karikatürlerinde genellikle insanlar ve insan ilişkileri üzerine tespitler yer alır. Sokak jargonu olarak ifade edebileceğimiz kelime ve cümleleri karikatürlerine çok başarılı ve zekice yediren Yiğit Özgür, zaman zaman da karikatürlere çeşitli kelime oyunları ekleyerek farklı bir mizah çizgisi ortaya koymaktadır.

Yukarıdaki bilgiler zamanla değişkenlik gösterebilir. Yukarıda bilgiler arasında yanlış yazılmış bir bilgi ya da yanlış kullanılmış bir görsel mevcut olabilir. / Bir yazıyı daha sonlandırırken Çizgileriyle ve Esprileriyle Takip Edilesi 10 Karikatürist PART 2‘ninde yakında geleceğini söylemeden geçmek istemedim. Çünkü uzun uzadıya bahsedilecek daha çok karikatürist var efenim. / Ayrıca sevgili yukarıda isimleri geçen karikatürist üstatlarım, bir gün bu yazı sizlere ulaşırsa küçük bir ricam olacak; lütfen internete bir kaç fotoğrafınızı yükleyin yahu !